Financieel
INFORMATIE VOOR KERKGENOOTSCHAPPEN IN NEDERLAND.
Welke stukken men moet aanleveren bij een bank.

Kamer ven Koophandel
Over het algemeen moet alleen het overkoepeld orgaan van een kerkgenootschap staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In de praktijk staan de meeste kerken, ondanks dat dit niet verplicht is, toch ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Statuten, Kerkorde en UBO’s
De bank wil weten wie de rechtsgeldige wettelijke vertegenwoordigers en bestuurders zijn van de betreffende kerk, en welke personen als UBO’s geregistreerd moeten worden.
Bij kerkgenootschappen worden UBO’ s niet opgenomen bij de KvK [alleen van het overkoepelend orgaan en een zelfstandig opererende kerk].
De statuten kunnen bij een bank bekend zijn. Toch is het als bestuurders van een kerkgenootschap raadzaam om enige kennis te hebben van de kerkorde en statuten. Dit is eventueel op te vragen bij het overkoepelend orgaan van het kerkgenootschap of de bestuurders van een zelfstandig opererende gemeente.
Verklaring van Rechtspersoonlijkheid
De bank kan vragen om een Verklaring van Rechtspersoonlijkheid. Dit is eventueel op te vragen bij het overkoepelend orgaan.
Interkerkelijk Contact Overheidszaken
Het CIO is een organisatie die opkomt voor de belangen van kerken bij de overheid. Op de website van deze organisatie is meer essentiële informatie te vinden. www.cioweb.nl.

Identificatie
Een bank moet elke klant goed kennen. Personen die onbekend zijn moeten zich identificeren middels een paspoort of identiteitskaart. Dat kan in de meeste gevallen via een app van de bank en een eventueel toegezonden code, die meestal voor een bepaalde tijd geldig is.
CRS/FATCA formulier
De bank moet vragen stellen met het oog op de belastingplicht en of een bestuurder, partij of klant een Politiek Prominent Persoon (PEP) is, of een (familie) band hiermee heeft. Denk bijvoorbeeld aan een staatshoofd, minister, hoog officier van strijdkrachten of een bestuurder van een politieke partij.
Inrichting Betalingsverkeer
De bank kan contact opnemen met één van de wettelijke vertegenwoordigers of bestuurders om bijvoorbeeld de inrichting van het betalingsverkeer en het internetbankieren door te nemen.
Complexe materie
Kerkelijke structuren kunnen complex in elkaar zitten. Sommige banken hebben voor kerken een speciale kerkgenootschappen-desk die zich richten op bestuurswijzigingen, fusies en splitsingen. Als alles is geregeld, en er geen sprake meer is van een lopende fusie, splitsing of bestuurswijziging, dan kan men mogelijk rechtstreeks bellen met de zakelijke afdeling van de bank om bijvoorbeeld een pas aan te vragen of om een rekening te openen. Meer informatie is vaak ook te vinden op de website van het overkoepelend orgaan en de bank.
Notulen
Bij bestuurswijzigingen is het belangrijk dat dit is vastgelegd in notulen. Alleen een benoemingsbrief opstellen is doorgaans niet voldoende. Onderstaande banken hebben een kerkgenootschappen desk:
www.rabobank.nl – www.ing.nl – www.abnamro.nl – abnamro.nl/meespierson